Thursday, May 03, 2007

A voltes amb la novel.la

Recordo que vaig dir que Borges no havia escrit cap novel·la ni havia creat cap gran personatge perquè no tenia aquella "visió sobre les persones" que tenen els grans novel·listes. Ell feia literatura sobre la literatura. Però, vet aquí que ara em trobo amb Txèkhov, un escriptor que, malgrat que tampoc va escriure cap novel·la, d'ell sí que no es pot negar que tenia "visió sobre les persones" (com ho demostren els seus contes i les seves obres de teatre) Per què Txèkhov no va escriure cap novel·la, doncs? A Sin trama... es defensa la brevetat. Però aquesta és una raó molt simple. També parla de que no hi ha d'haver un excés de personatges, però això em sembla que no té res a veure. Suposo que és difícil, sense conèixer el tema a fons, donar una resposta (potser simplement no li va interessar): és una cosa que no puc saber, malgrat que és una pregunta que em faig; queda en l'aire, de moment. En tot cas, és una prova més que es pot ser un gran escriptor sense escriure novel·les. (I ja sé que això de la novel·la com a mesura de totes les coses en literatura és una obsessió meva que tampoc és massa justa ni té fonament. Teòricament, sóc conscient que un bon conte pot valer tant com una novel·la. Però a la pràctica... sento més una novel·la... no sabria com dir-ho...)

4 comments:

miquel said...

Un dels meus escriptors preferits és Pla (no em tiris pedres) que diuen que no va escriure cap novel·la, encara que a mi m'agrada molt la seva novel·la "El carrer estret". La seva agudesa a l'hora decaptar les persones em sembla, en la majoria dels casos, sensacional.

Anonymous said...

Hola Pere.
No, no et tirarè pedres perquè t'agradi Pla. Jo no l'he llegit, però espero que m'agradarà quan ho faci. Penso començar pel Quadern Gris.

Clara

Anonymous said...

La novel.la te per a mi un gran alicient,el de l'inmersió en les histories dels personatges ,de les vides dels altres.Quan enganxes una gran novel.la ,durant aquells dies,de fet durant la resta dels dies,aquelles vides s'han afegit a la teva,per enriquirla.Ara mateix,en escriure això ja m'entren ganes de tornar a obrir "Guerra i Pau" per cinquena vegada i endinsar-me en el meravellós món de Tolstoi.I qui diu "Guerra i Pau" diu.....

Josep.

Anonymous said...

Tens raó Josep, una novel·la t'obre un món. Tot i que jo ja vaig escriure la meva experiència amb Guerra i Pau i em sembla que ho haurè de tornar a intentar més endevant.

Clara