Thursday, March 01, 2007

A la manera d'Eilhart



Tristán e Isolda. Eilhart von Oberg (pàgines 144 – 167 i última) En aquest fragment Tristany s'acosta dos cops a Isolda: un es troben al jardí, i l'altre es disfressa de bufó i passen tres setmanes junts. Serà el darrer cop que passaran una nit junts. Ambdós cops es perseguit pels homes del rei Marc.
Sembla que Kahenís necessita a Tristany per consumar la seva relació amb Gariola, perquè no ho fa en dos anys que aquest es fora, malgrat que el narrador no té en compte aquest dos anys i diu que el temps que ha passat és el que Tristany ha estat ferit. Aquest episodi d'en Kahenís i la Gariola –la dona tancada en un castell- és matèria de Bretanya en estat pur, i s'assembla als Lais, sobretot al de Guigemar i al de Yonec.
En aquesta versió l'altra Isolda provoca la mort de Tristany, sense voler! No queda gaire creïble. Aquí el destí de Tristany i Isolda no seria conseqüència de res del que fan, sinó que seria pura mala sort. De totes maneres, l'autor deixa espai per pensar que l'altra Isolda ho ha fet expressament, o per a preguntar-s'ho com a mínim, sobretot si es coneix la història, i encara que ell no ho digui explícitament; a pesar de que aquí Tristany ha complert amb ella, i potser perquè ell li diu a Isolda que sempre li ha estat fidel. Al final, el rei Marc diu que si hagués sabut de l'existència del beuratge que els obligava a estimar-se, els hagués permès fer-ho. Les notes diuen que l'autor ho fa per ser conciliador i quedar bé i fer quedar bé a tothom, però tal i com s'ha comportat el rei Marc amb Tristany quan era viu, dir això em sembla una hipocresia. Així, en aquesta versió, ni l'altra Isolda ni el rei Marc serien els dolents.
Un detall que no em quadra: en aquesta versió Tristany té un nebot, fill de la seva germana. Però la seva mare va morir quan donava a llum a Tristany...
A la tomba dels amants es planta un roser i una vinya, que creixeran entrellaçats i inseparables, tal i com han estat en vida. L'autor diu que és a causa del beuratge, però nosaltres sabem que el beuratge ja fa molt temps que ha deixat de fer afecte.

No comments: