Sunday, December 24, 2006

Retrets i culpes



Tristán e Iseo. Tomás de Inglaterra. X. Iseo y Brangén. Brangiana li retreu a Iseo la seva situació, la fugida dels homes. Totes les ofenses passades surten a la llum. Brangiana menteix davant el rei Marc per venjar-se de qui l'ha manipulada (Iseo) i de qui l'ha insultada (el noble que persegueix Iseo), sense deixar de protegir a Tristany, i de pas estreny el cèrcol entorn d'Iseo.
Donant la culpa a Iseo de la covardia de Kaherdí Brangiana potser és una mica dura. Però té altres motius per queixar-se, encara que Iseo no l'ha obligada a ficar-se al llit amb Kaherdí. Brangiana acusa a Iseo de manipular-la. I és cert que Iseo fins llavors ha fet el que ha volgut amb ella, però suposo que ella també hi tenia alguna cosa a dir, en tot això. La principal ofensa és que Iseo la volgués fer matar. Això sí que és imperdonable. Però si ha continuat al seu costat malgrat això (cosa que no entenc de cap manera) ja es podia pensar que la continuaria perjudicant. De totes maneres, l'hora de venjar-se li ha arribat, i Iseo queda al seu càrrec. És prou llesta per no denunciar a Tristany davant del rei – s'adona que l'assumpte de Tristany el rei no el vol acceptar – i desvia la seva atenció cap a un noble que persegueix a Iseo. I la jugada li surt rodona. I el narrador la continua anomenant "noble" Brangiana.

Notes
-------

- Iseo s'adona que el rei Marc l'estima i li perdonarà tot.
- podem sentir el dolor del rei Marc, el que sap i no vol saber.
- ambigüitat: fins i tot amb la veritat en mà, quina de les dues té raó? Quan parlen entre elles, cap menteix, totes dues tenen la seva veritat a favor seu, i en canvi les seves versions són contradictòries.
- em resulta difícil veure a Iseo "dolenta" com la presenta Brangiana, però Brangiana no diu res que no sigui veritat.

No comments: