Monday, March 05, 2007

La segona vegada ( II )

La señora Dolloway (La senyora Dolloway) Virginia Woolf.

(fins pàgina 97)
Ens explica la passió d'en Peter per la Clarissa, recorda el moment en que va aparèixer el Sr. Dolloway, l'instant en que en Peter i la Clarissa van discutir i ella el va rebutjar. Diu que desde llavors no l'havia tornat a veure. Ara sabem que això ha deixa't de ser veritat.

(fins pàgina 105)
La bogeria de Septimus. A en Peter Walsh l'escena d'en Septimus discutint amb la seva dona –ells estan vivint una cosa terrible-, li sembla encantadora. Suposo que les coses sempre es veuen més fàcils desde fora. Però en Septimus està malalt, molt malalt, i la seva dona no aconsegueix comunicar-se amb ell. Les malalties mentals són absorbents, egoistes, no deixen espai per escoltar als altres. En Septimus només veu la pel·lícula que el ser cervell s'inventa, ja no veu a la seva dona. I aquesta, desesperada, s'adona que ja li és impossible arribar a ell. Un malalt mental no escolta: només veu la seva pel·lícula.

(fins pàgina 117)
Que bé coneix en Peter a la Clarissa! Que bé ens la retrata. "La perfecta dama de societat." Però, quan l'ha observada? Quan ha vist tot això si ell ha estat a l'Índia i no s'han vist desde que ella el va rebutjar? Ho sap per les cartes? No, s'han anat veient, abans que ell marxés a l'Índia (on només ha estat cinc anys). Ell havia vist a l'Elisabeth d'adolescent. Allò de que no s'havien tornat a veure era un cop d'efecte. Perquè la pugui retratar d'aquesta manera, s'han d'haver vist sovint. El que passa és que potser no s'han tornat a veure amb la intimitat d'antany. Però en Peter l'ha observat i molt, a la Clarissa.

(fins pàgina 135)
Em aquest tros es veu el que li passa a en Septimus de cara enfora, com en el tros d'abans es veia el que li passava de cara endins. Ha de ser terrible casar-se amb algú que no t'estima i no adonar-te'n, com li passa a la Rezia, o adonar-te'n quan ja és massa tard, o quan a aquesta persona li surt la bogeria. Perquè, de fet, casar-se amb ella sense estimar-la va ser un dels símptomes de la seva bogeria (Tenia por de no poder sentir) Ella sembla que l'estima, tot i que no se sap ben bé quina és la part d'ell que estima (ho sabrem més tard) tan distant és ell. Però tot i així no el sap ajudar; no pot arribar fins a ell. Per arribar a ell s'hauria d'adonar de la seva mentida, de que no l'estima, i llavors segurament tampoc voldria arribar fins a ell.
De totes maneres, no és tant que en Septimus no l'estimi com que és incapaç d'estimar-la perquè està malalt. Per exemple, l'afecta molt que ella es tregui l'anell de casada.

No comments: