Thursday, February 15, 2007

Patums


Us recordeu que vaig escriure un missatge sobre que la paraula "brutal" s'havia posat de moda? Ja fa més de mig any d'això.
Darrerament, per aquí i per allà, sento una altra paraula que a mi mai se m'hagués ocorregut fer servir: patum, referit a persones importants dins la nostra societat, esportistes o polítics. Diu el diccionari Pompeu Fabra: patum – figura que representa un animal fabulós, la qual es fa sortir a les processons i festes populars // dit d'una persona que frueix d'una gran consideració més pel lloc que ocupa, per la seva fama, etc., que no pas pel seu mèrits reals i presents. En castellà seria "vaca sagrada".
La primera vegada que la vaig sentir va ser de llavis d'en Josep Bastè, però ara sembla que s'ha generalitzat. Pot ser que un locutor de radio posi de moda una paraula, o ell només es feia ressò d'una moda que ja existia?

2 comments:

Anonymous said...

jo tinc 55 anys i quan era jove i a Granollers aquesta paraula es feia servir molt per anomenar a la gent que es creia o era important.

Anonymous said...

Potser sí que no és una moda sino que és una paraula normal del català, però jo ara i a Girona no l'havia senti mai fins fa poc. O almenys no m'hi havia fixat.

Clara