Monday, February 26, 2007

Alguns consells


"Primer. Quan tinguis alguna cosa a dir, digues-ho, quan no també. Escriu sempre.

Segon. No escriguis mai pels teus contemporanis, ni molt menys, com fan tants, pels teus avantpassats. Fer-ho per la posteritat, en la qual sens dubte seràs famós, doncs es ben sabut que la posteritat sempre fa justícia.

Tercer. En cap circumstancia oblidis el cèlebre dictum: en literatura no hi ha res escrit.

Quart. El que puguis dir amb cent paraules, digues-ho amb cent paraules. El que amb una, amb una. No facis servir mai el terme mig, així, mai diguis res amb cinquanta paraules.

Cinquè. Encara que no ho sembli, escriure és un art; ser escriptor es ser artista, com l'artista del trapezi o el lluitador per antonomàsia, que es el que lluita amb el llenguatge; per aquesta lluita exercitat de dia i de nit.

Sisè. Aprofita tots els desavantatges, com l'insomni, la presó, la pobresa; el primer va fer a Baudelaire, la segona a Pellico i la tercera a tots els teus amics els escriptors; evita, doncs, dormir com Homer, la vida tranquil·la d'un Byron, o guanyar tant com Bloy.

Setè. No persegueixis l'èxit. L'èxit va acabar amb Cervantes, tan bon novel·lista fins El Quijote. Encara que l'èxit és sempre inevitable, procurat un bon fracàs de tant en tant perquè els teus amics s'entristeixin.

Vuitè. Format un públic intel·ligent, que s'aconsegueix més entre els rics i els poderosos. D'aquesta manera no et faltaran ni la comprensió ni l'estímul, que emana d'aquestes dues úniques fonts.

Novè. Creu en tu mateix, però no tant; dubta de tu mateix, però no tant. Quan tinguis dubtes, creu, quan creguis, dubta. En això rau l'única vertadera saviesa que pot acompanyar a un escriptor.

Desè. Procura dir les coses de manera que el lector senti sempre que en el fons es tant o més intel·ligent que tu. De tan en tan procura que efectivament ho sigui; però per aconseguir això hauràs de ser més intel·ligent que ell.

Onzè. No oblidis els sentiments dels lectors. En general és el millor que tenen; no com tu, que no en tens, doncs d'altra manera no intentaries posar-te en aquest ofici.

Dotzè. Una altra vegada el lector. Quan més bé escriguis més lectors tindràs; mentre els donis obres cada cop més refinades, un nombre cada vegada més gran desitjarà les teves creacions; si escrius pel piló mai seràs popular i mai tractaran de tocar-te el sac al carrer, ni t'assenyalaran amb el dit en un supermercat."

Decàleg de l'escriptor
Augusto Montserroso




No comments: