Tuesday, January 23, 2007

Compromís


La creació del món. Miguel Torga. El tercer dia. (Pàgines 159-160) No sé on vaig llegir que aquest llibre tercer havia estat segrestat per la dictadura portuguesa del moment. Pel llegit fins ara no ho entenia. Però, després de llegit aquest fragment, comprenc perfectament que la dictadura veies l'obra de Torga com una amenaça. Suposo que no s'aturarà aquí, que hi haurà més fragments explicant l'oposició al règim. Però per aquest sol ja s'entén el segrest.
Ara entenc una mica allò que parlava de que el lector es mereixia la veritat. Ell s'ha compromès amb la veritat, i per això fa el que fa i escriu el que escriu. No es limita als "angelets volant", posa la seva escriptura la servei del que ell creu que és just, és un escriptor compromès.
Personalment, penso que massa vegades es confon una bona causa amb la bona literatura, i que es donen premis a escriptors només perquè estan compromesos, cosa molt lloable, però que es confon amb al qualitat de la seva obra. No és el cas de Torga: la seva obra és excel·lent, estava compromès i no li van donar "el premi". Té les idees correctes: hi ha una dictadura, i ell hi està en contra; és valent. Però això ja és una cosa a part, no hauria de tenir res a veure amb la valoració de la seva obra, encara que potser sí de la seva persona. El que passa és que la majoria de vegades vida i obra són indestriables, i això confon. Però la posteritat no es confon.

No comments: