Sunday, December 03, 2006

Quan els trobadors agafen les armes


Tristán e Iseo. Gerbert de Montreuil. Tristán Ministril. En aquest versos es veu com Tristany guanya als cavallers de la cort del rei Artús, inclòs Lancelot. El reconeixen, i com que són amics, Tristany els demana que l'acompanyin a la cort del rei Marc; on espera veure a Iseo. Hi van disfressats de joglars, i Iseo reconeix a Tristany perquè toca el lai que ells dos junts van compondre, el lai del lligabosc. Els cavallers, amb els instruments al coll, ajuden al rei Marc en un torneig que tenia perdut. Gràcies a això, el rei perdona a Tristany, que es pot quedar a la seva cort, encara que només serà per un temps, i els seus amics tornen a la cort del rei Artús.
Surt Perceval, el cercador del Grial, un personatge més de la matèria de Bretanya.
Entre parèntesi, l'edició indica els versos omesos, que no han estat traduïts. No puc deixar de preguntar-me perquè no i que posaven aquests versos... En total han omès 123 versos. Per què?
Un ministril (en català ministrer, encara que ministril també és correcte) era un músic que tocava algun instrument de vent, i era sinònim de trobador. A Tristany el veiem tocar la flauta i la viola.

No comments: