Sunday, November 26, 2006

Collaret de perles


Fa cosa d'un any, en un dels primers missatges d'aquest bloc, titulat Ostra amb perla, parlava d'una llista d'escriptors que segons l'autor de la llista tot escriptor cadell hauria d'haver llegit, sobretot si només havia anat a l'escola pública i tenia "carencias de origen". La llista la formaven els autors següents: Auden, Brodsky, Ajmàtova, Ashbery, Zagajewski, Torga, Sarduy i Mandelstam. Jo, pel meu compte, i vaig afegir a Marina Tsvetàieva. Els autors d'aquesta llista eren autors que, apart d'Auden, fins llavors no havia sentit mencionar mai. Un any després toca repassar què ha estat dels meus ferms propòsits de posar remei a això.

Auden _ encara no n'he llegit res.

Brodsky _ vaig llegir-li Marca de agua. Té un bon estil, però amb aquest home no hi vaig acabar de connectar. No em va agradar gaire la seva visió de la dona, a qui veia gairebé com a mer objecte sexual, i a més em va semblar ressentit, i el ressentiment no fa bona literatura. De totes maneres, si tinc oportunitat llegiré més coses seves perquè escriu molt bé, i no crec que en totes les obres es mostri misogin i ressentit, sinó no li haurien donat un premi tant important. A més, tampoc no dic que no tingués raó d'estar ressentit.

Ajmàtova _ la llegiré.

Ashbery _ n'estic llegint Una Ola i m'agrada molt. Un gran poeta que fa versos com trencadissos de Gaudí.

Zagajewski _ n'estic llegint Poemas escogidos i em té el cor robat.

Torga _ n'estic llegint La creació del món i amb aquest sí que hi connecto. És pròxim i humà i s'expressa realment bé. D'entre tots és el meu preferit.

Sarduy _ no he tingut l'oportunitat de veure cap llibre seu enlloc. Sospito que és un autor descatalogat. Investigaré.

Mandelstam _ tampoc l'he vist enlloc, però em sembla que pot ser més fàcil d'aconseguir que l'altre.

Tsvetàieva _ vaig llegir-li Natalia Goncharova, retrato de una pintora. El seu estil em va captivar. En llegiré més coses, els poemes.

No n'hi ha cap que m'hagi decebut, més aviat el contrari. Estic impacient per continuar llegint-los, i això és l'important, no?




5 comments:

miquel said...

De Severo Sarduy, sí és que és aquest Sarduy, tens uns quants poemes aquí: http://amediavoz.com/sarduy.htm

Clara said...

Moltísssimes gràcies Pere. Sembla que aquesta página d'en Sarduy està realment bé, a més, hi ha una biografia. No sabia que fos cubà. Moltes gràcies.

SU said...

Sincerament, lectora, és d'admirar la teva capacitat per llegir i la teva sinceritat en parlar-ne.

Un cop més, bones lectures!

Clara said...

Gracies pel teu comentari Su. Pel que fa a la sinceritat, tampoc puc entendre que sigui d'una altra manera. Quin sentit tindria fer un bloc per mentir?

SU said...

No penso tant en mentir sinó en expressar, sincerament, la teva opinió respecte al que llegeixes i els seus autors.

Bé, res, una xorrada...

SU